Droge ogen door evaporatie van tranen

Bijna 90% van de patiënten met droge ogen kampt met een instabiele lipidenlaag.

Droge ogen door evaporatie van tranen – hoe zit dat?

De evaporatie van de tranen is het gevolg van een verstoorde lipidenlaag, meer bepaald een instabiele of beschadigde lipidenlaag. De lipidenlaag is de buitenste laag van de traanfilm en moet de vroegtijdige evaporatie van het traanvocht voorkomen. De hernieuwing van de lipidenlaag is echter afhankelijk van het knipperen met de ogen. Een verstoorde lipidenlaag kan leiden tot een overmatige evaporatie van de onderliggende waterlaag Fig. 1 en/of tot tranende ogen, aangezien de lipidenlaag de waterlaag niet langer stabiliseert Fig. 2.

Meestal – in bijna 90 % van de gevallen – is overmatige evaporatie van het traanvocht een onderliggende oorzaak van droge ogen1. Typische symptomen van overmatige evaporatie van de tranen zijn onder meer:

  • een branderig gevoel
  • rode en pijnlijke ooglidranden
  • tranende ogen

1 Tong L. et al. Invest Ophthalmol Vis Sci 2010, 51: 3449-3454.

Oorzaken van droge ogen door evaporatie van tranen

De evaporatie van de tranen kan zowel door externe (extrinsieke) als persoonlijke (intrinsieke) factoren veroorzaakt worden.

Intrinsieke factoren die de lipidenlaag van de traanfilm verstoren zijn onder meer een verstoorde lipidenproductie in de Meibom klieren (Meibom klier dysfunctie of MKD) in de ooglidrand.
Ook blefaritis – een ontsteking van de ooglidrand –, een slecht functionerend ooglid, de inname van geneesmiddelen en een verstoorde hormoonspiegel (zoals in de menopauze of bij het nemen van anticonceptiepillen) kunnen onderliggende oorzaken van droge ogen door evaporatie van tranen zijn.

Daarnaast wordt het gebruik van digitale media in verband gebracht met minder knipperen met de oogleden (zie digitale overbelasting van de ogen). Ook het dragen van contactlenzen en het gebruik van oogdruppels met conserveermiddelen zijn voorbeelden van extrinsieke factoren die evaporatie van tranen en droge ogen in de hand werken.

Digitale overbelasting van de ogen

Wist u dat mensen minder met de ogen knipperen als ze digitale toestellen gebruiken*? Dit leidt tot:

Droge ogen door evaporatie van tranen behandelen

Als conventionele behandeling voor droge ogen door evaporatie van de tranen worden oogdruppels op oliebasis of die lipiden bevatten gebruikt. Die moeten de beschadigde of ontbrekende lipidenlaag vervangen.

Feit: in de meeste gevallen ligt een verstoorde lipidenlaag aan de basis van het probleem. Het merendeel van de verkochte producten tegen droge ogen vervangt echter enkel de waterlaag en pakt het probleem van de verstoorde lipidenlaag niet aan.

EvoTears® – Tilt de behandeling van droge ogen naar een hoger niveau

EvoTears® heeft een kloof in de behandeling van droge ogen door evaporatie van de tranen volledig gedicht. Het product neemt de taak van de lipidenlaag over en pakt dus specifiek het probleem van een instabiele lipidenlaag aan. EvoTears® biedt dan ook een efficiënte bescherming tegen evaporatie van de tranen. Het product is bovendien vrij van hulpstoffen en wordt daardoor erg goed verdragen.

EvoTears® – Doeltreffende bescherming tegen evaporatie van tranen en goed te verdragen, met tevreden patiënten als resultaat!

EvoTears® – De innovatieve lipidenvervanger!

Het innovatieve bestanddeel biedt een doeltreffende bescherming tegen evaporatie van tranen
EvoTears® vermindert de evaporatie van kunsttranen met meer dan de helft.

Headergrafik: photoCD – stock.adobe.com